Kökleşik Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat tren. Bahar, köklü mazii ile Türk yemek kültürünün merkezinde bucak almaktadır. Bahar veya asıl malzeme olarak yemeklerde, şirinlarda, dolaşmaşularda, reçellerde özellikle cereyan etmek üzere pek çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, sıklıkla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine özgü özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çmüsavi baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına gereğince kullanılmaktadır. Baharatları yemek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. şık yemeklerde gerçek oranlarda kullanabildiğiniz hengâm, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Hatta tabiat ananın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici tesiri evetğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap fail en katkısızlıklı besinlerin başlangıcında hasılat. Bütün bu özelliklerin canipı dizi yemeklerinizi beş altı değişmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, lezzet, renk veya kullanma amacı kabil farklı alanlara gereğince farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki asıl birlikteşenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. Baş olarak baharat çeşitleri fiziksel özelliklerine gereğince toz, kuru ve taneli cereyan etmek üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak bilindik en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda şirinlıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok yaygın oldukları karınin karınlerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi umumiyetle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve umumiyetle yemek pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar büyük ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar taam ve karıneceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı karınecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş toz baharatlar beyninde üçüncü renk sınıflandırmasına malik olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçdüzen, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin canipı dizi yeryüzünde daha pek çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabil baharatlar, farklı gestaltları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hatta bazı baharatlar asıl sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının asliye sebebi hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetihandan ve özel muamele müstelzim sıkışık ve kuvvetli tatlar oldukları karınin çoğunlukla ufak tefek miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş veya zahter kabil baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem olabildiğince şifalı hem de özellikle şirinlarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek öbür baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, takkadak bir araba baharatın şık oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Umumiyetle ete lezzet salmak kabil ammaçlarla kullanılmaktadır. Hatta bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce pir baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çmüsavi baharat Türk mutfağında çok ömre bedel bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Küçük asya sınırları içre en yaygın kullanılan tatlar beyninde bucak almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde takkadak başkalık edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört yan pozitifrırlar. Küçük asya mutfağında son merhale uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çmüsavi, umumiyetle bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Maşrık ve Güneydoğu Küçük asya mutfağında önemli bir yere malik olan toz veya pul kabil biber bazlı baharatlar takkadak takkadak tüm yemeklerin asıl malzemesidir. Üretimi karınin cıcık biberi adı maruz özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, katkısızlıklı gestaltsıyla da dide dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Esenlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asliye baharat beyninde bucak alan hem de Güneydoğu Küçük asya ile özdeşlehandan ve biber özü karınaziz bir öbür baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, öbür biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle takkadak başkalık edilir. Hatta zehirlığın pullardan farklı olarak ağızda daha geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan ancak farklı bir gestaltya malik olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda umumiyetle atlatmak ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk iletmek karınin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Küçük asya mutfağının starı Seven Spices
Yedi baharatın ihtimal de en bilindik üyesi olan karabiber, hem tane hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin et ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, sıcak iklimlerde yetihandan karabiberlerden gestaltlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabil ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi karınin mükemmeldir. Hatta yiyecekğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin asliye yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı veçheü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle akla yatkın miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat beyninde bir değişik star olan kekik, geniş bir kullanma alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre dolgunca oranda yetişmesi, kekiğin biryoğun varyasyonda kullanılmasının asıl sebebidir. Mizaç kavil konusu evetğunda, biryoğun yardımsı olan adam üst sistemi karınin iyidir. Kekik otu kabil bazı çay türleri hasetn ahir yorgunluğu izale etmek karınin bol gelebilir. Bir öbür baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri evetğu karınin Küçük asya’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu baharat takkadak takkadak her yemekte kullanılabilir. Baharın karınindeki esanslara bağlamlı olarak farklı gerilara bol gelebilmektedir. Bu açıdan karınerik ve hammaddelere gereğince uzmanlardan dayanak alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Evin asliye direği olan baharat çeşitleri ve aşhane kullanımları, gerçek orantıda ve gerçek oranda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet bol gelebilir.
Olağandışı ve dağınık baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın canipı dizi karışım gestaltsına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini düzenıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, umumiyetle birkaç baharatın ve bu baharatlara eşlik fail aromatik otların karışımıdır. Epey popüler olan bu karışımlar hem pratik hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sıkça kavil ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok daha fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her hengâm canipınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi süratlica baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin asıl maddesi kişniştir. Ancak biryoğun farklı baharat karınerir. Türk köftesine adını veren en asliye maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kabil yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda lezzet bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri daha hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir yemek yersiniz. Bir öbür dağınık baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Ilaveşi tadı sayesinde özellikle salatalar karınin uygundur. Ancak sumak baharatı umumiyetle salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Hangi abşların natürel özlerinde antioksidan karınerdiğini merak ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.